София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Киев: Полската блокада на границата не е засегнала доставките на оръжие

Полският министър-председател Доналд Туск също призова за "всеобхватни санкции"

1 месецПолитика 1 Кристияна Стефанова

Украинският министър-председател Денис Шмигал заяви, че доставките на оръжия, които са от решаващо значение за Киев, не са били засегнати от продължаващата от седмици блокада на границата от полски фермери, предаде АФП.

Тези фермери блокират гранични пунктове и пътища, за да осъдят това, което смятат за нелоялна конкуренция от страна на украинските фермери, които се възползват от облекчаването на митническите правила на ЕС заради руската инвазия.

"Въпреки протестите на полските шофьори на камиони и фермери, не е имало случаи на блокиране на доставки на оръжия и военно оборудване, хуманитарна помощ или гориво за Украйна", заяви Шмигал на пресконференция.

Според него тези западни доставки, които са от съществено значение за военните усилия на Киев срещу Русия, "се изпращат в Украйна безпрепятствено".

Той още веднъж подчерта, че украинските фермери рискуват живота си, за да приберат реколтата си, като същевременно изрази съжаление, че Русия продължава да изнася селскостопанската си продукция за Европейския съюз.

"Как става така, че в разгара на мащабна инвазия, на фона на санкциите и заплахите на Русия към Европа, вносът ѝ в ЕС се увеличава?“, попита той.

Полският министър-председател Доналд Туск също призова за "всеобхватни санкции" срещу руските и беларуските селскостопански и хранителни продукти.

Миналата седмица той заяви, че Полша - въпреки че е един от основните поддръжници на Киев в Европа - не изключва възможността да затвори временно границата си за търговия със стоки с Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски призова да се "намери решение на ситуацията на полската граница", която "отдавна е надхвърлила лимита".