София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Никола Минчев: Стремим се към устойчива коалиция след изборите

Надали 49-ото НС ще даде коренна разлика, но и малките нюанси са важни, подчерта той

23 сПолитика 213 Николай Парашкевов

"Практиката е показала, че предизборните коалиици са най-устойчиви във времето след изборите. Към такава коалиция вървим и в сегашния момент, въпреки някои нюанси в позициите, изразени в началото. Все пак си представям, че на изборите през април ще се явим заедно всички партии от ПП и ДБ".
 
Това коментира пред БНР Никола Минчев от "Продължаваме промяната" - заместник-председател на Народното събрание.
 
Изглеждаше, че нюансите идваха от "Да, България", посочи той и добави обаче, че няма съмнение, че в тях има желание за общо явяване на изборите: 
 
"Нямам съмнение, че желанието е налице. Просто има детайли, които трябва да бъдат изчистени в хода на разговорите. Листите са първото, което идва на ум на всеки, но мисля, че това е въпрос, който няма да е препъникамъкът в крайна сметка". 
 
Предмет на разговори е името на бъдещата формация, допълни Минчев.
 
По думите му ще има едно име, създадено специално за коалицията, а в скоби може да бъдат допълнени отделните партии. 
 
Той обяви, че текат първи разговори за структурата на коалицията. Според него този процес няма как да не е започнал, защото няма много време за взимане на тези решения. 
 
Като потенциални партньори Минчев вижда всички организации и субекти, които се считат за продемократични, прореформаторски и проевропейски настроени и които имат за цел да извадят България от "този коловоз" и страната да поеме по своя по-модерен път на икономическо развитие и нулева толерантност към корупцията.
 
Като пример за такава организация той посочи "Правосъдие за всеки".
 
"Спаси София" казаха, че няма да участват на парламентарни избори, но подкрепа от тяхна страна за местните избори би била добре дошла, каза още депутатът. 
 
Предишният път да не се явихме заедно с ДБ, защото имаше усещането, че поотделно можем да спечелим повече електорат, обясни Никола Минчев и добави: 
 
"Този път ние се целим във взимането на първия мандат и налагането на нашия дневен ред в политическата обстановка". 
 
Надали 49-ото НС ще даде коренна разлика, но и малките нюанси са важни, изказа мнението си той. Когато започне рулетката с мандатите, за нас е важно да вземем първи мандат, категоричен бе Минчев.