София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нинова за "въздушен Шенген": Това е подхвърляне на трохи

,,Изпълнили сме всички изисквания, трябва да бъдем приети пълноправно''

2 месецаПолитика 30 Марияна Стойчева

,,Новините за Шенген не са добри. Това е подхвърляне на трохи. Ние сме пълноправен член на ЕС и не искаме да бъдем третирани като второстепенна страна и българският народ като втора ръка. Изпълнили сме всички изисквания, трябва да бъдем приети пълноправно. Приемането ни само по въздух е временно решение, което може да остане завинаги. Само транспортният бранш губи 100 млн. годишно, хиляди стоят по границите и чакат. Това е несправедливо отношение''. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

"Държим българското правителство и мнозинството, което управлява, да заеме много по-твърда позиция. Към друга държава не са поставяни допълнителни условия. Имаме въпроси, защото сме обезпокоени от казаното от Борисов – на въпрос „Пълноправно членство значи ли да приемаме бежанци“, той е казал: „Това са различни искания, и докато всичко не е договорено, нищо не е договорено“. Някой да каже има ли към нас допълнително изискване за приемане на квоти бежанци от Европа в България при влизането ни в Шенген?", попита тя.

 "За да ни допуснат, ако е така, е абсурдно, защото условията за приемане в Шенген са други и са изпълнени. След като сме били добронамерени, изпълнили сме всичко. Не сме втора ръка хора. Трябва да продължат усилията. Това е единствена тема, по която всички сме на едно мнение – България заслужава да бъде приета в Шенген. Не трябва да се огъваме под това хвърляне на трохи, каза още Нинова.

Тя не пожела да коментира евентуалната продажба на рафинерията на "Лукойл": "Никакви мнения, докато не видим всичко черно на бяло. Не сме тук коментатори да им коментираме глупостите, които измислят всеки ден."

"Когато въведоха тази такса, обяснихме защо сме против, защо не трябва да се прави, че това ще бъде пречка пред приемането ни в Шенген.

„Вие сте русофили, вие сте антиевропейци“, казаха управляващите. Питам ги днес, като сами се отказват от тази такса, какви са те – русофили? Тази такса не трябваше да се въвежда, тя няма как да се събере, да обяснят как ще си запълнят тази дупка в бюджета", заяви тя по отношение таксата за пренос на руски газ.