София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Политолог: Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях

Димитър Ганев коментира предстоящите предсрочни избори

23 дниПолитика 19 Катерина Найденова

Ако на сцената няма нов политически субект, който да направи силен финален спринт, не очаквам електорална революция.

Това заяви Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

По негови думи има огромен протестен и наказателен вот, който търси своето представителство. Според Ганев партия на Румен Радев може да го обере, но само ако президентът застане начело, което било трудно решение и засега не е в неговите планове.

Той посочи, че във възрастовата група 18-30, 18-35, 18-40 относителният дял на гласуващите винаги е най-малък. Ганев уточни, че по-младите се интересуват по-малко от политика, но гласуват повече, ако видят нов политически субект, който може да направи по-голяма промяна.

Димитър Ганев припомни също, че силен младежки вот е имало при гласуването за НДСВ, ГЕРБ през 2009 г., ВОЛЯ, ИТН и ПП. Но тази група се разочарова най-бързо, оттегля подкрепата си и прехвърля симпатиите си.

"Тренд" отчита увеличаване на дистанцията между ГЕРБ и ПП. Седмица преди Великден те ще огласят и резултати, обхващащи скандала с Агенция "Митници" и Живко Коцев. При "Възраждане", ДПС, ИТН, БСП в последните месеци не се отчита сериозна динамика.

Ганев посочи, че напрежение в коалицията ПП-ДБ е имало от първия ден и то се повишава през преференциите. Според него при много тежка щета за ПП, може да се стигне до хипотезата двете партии да се разделят.

По думи на политолога, ДБ вероятно се чувства по-некомфортно в тази коалиция и в сглобката те са заложили на по-слабо представителство в изпълнителната власт.

"По-скоро ще се явят на изборите заедно. Но ако скандалът се задълбочи и атаката, ударите, имиджовите щети по ПП станат много тежки, то тогава ДБ може да види шанс, в който да успее да вземе по-голямата част от електората, който ще остане да гласува за ПП-ДБ, и да се яви отделно. Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях. На изборите ПП ще останат в рамките на своята традиционна градска общност, ще разчитат на тези гласове - около 350 000 до 400 000 на парламентарни избори", прогнозира той.

Ганев очерта три варианта за нова сглобка. По негови думи правителство ще се прави около ГЕРБ.

"Вариант 1 е отново ГЕРБ и ДПС да седнат да преговарят с ПП-ДБ, тоест "римейк". Вариант 2 е да се търси партньорство извън ПП-ДБ, защото на ГЕРБ и ДПС не им стига, за да имат самостоятелно мнозинство. Вариант 3, който не е изключен, е наесен да отидем отново на избори", заключи той.