София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРЕДИ УБИЙСТВОТО: Мартин Божанов - Нотариуса 3 месеца е бил следен и подслушван

Проследяването е започнало през ноември 2023 година

1 месецКрими 19 Антония Лазарова

Мартин Божанов - Нотариуса е бил проследяван и контролиран със специални разузнавателни средства до момента на убийството му на 31 януари, съобщава "Сега", позовавайки се на източници от прокуратурата.

По време на самото убийство обаче той е бил без "опашка" от агентурата на МВР, защото "обектите" не се следят непрекъснато. Проследяването е започнало през ноември 2023 година.

Прокуратурата не се надява, че ще извлече много информация от телефонните разговори и срещите на Божанов, защото той е бил наясно, че е следен и подслушван. Говоренето по телефона през различни онлайн приложения възпрепятства подслушването, а комуникацията може да се разкрие с извличане на информация от телефонния апарат.

Неофициално държавното обвинение твърди, че бившата районна прокурорка на София Невена Зартова има доказана връзка с Нотариуса. Срещу нея има 17 свидетели, включително и служители на прокуратурата, както и такива с тайна самоличност. По време на изслушването в специалната парламентарна комисия миналата седмица Зартова отрече да е свързана с Божанов.

Зартова признава единствено, че той е бил на банкет на Районната прокуратура в Банско, на който е присъствала и тя.

Прокурорите разполагат с показания как на въпросното събитие в Банско, където се е появил Божанов, лично Зартова го е представила на седящите на нейната маса. Знае се и на чия маса е седнал след това Божанов. Има и доказателства, че поне три пъти Божанов е бил в нейния кабинет, сочат източниците на "Сега".

Градската прокуратура проверява и свидетелски показания, че Зартова е посещавала станалия известен клуб SS, чиято абревиатура означава “съдебни съмишленици“.

Трима свидетели свързват и бившия главен прокурор Иван Гешев с Божанов. Има свидетели, че е ходил със Зартова в SS клуб, както и че го е наричал "Нашето място при Марто". Това обаче тепърва ще се доизяснява от държавното обвинение. Самият Иван Гешев отрича подобни връзки и се зарече да съди всеки, който твърди подобно нещо. Наскоро Гешев обяви, че е завел дело срещу правосъдния министър Атанас Славов за подобни изказвания.

Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки покрай скандала с Нотариуса и данните, че дела срещу него просто са потъвали в районната прокуратура. След това тя стана много активна медийно, говорейки основно за връзките на магистрати с другата много известна фигура в системата – Петьо Еврото.

По делото има информация и за съдии, които са били в близки отношения с Нотариуса, включително и на високо ниво в йерархията на закрития спецсъд, съобщава “Сега“. За друга настояща административна съдийка, която е бивш прокурор и съпруга на адвокат, пък включително има данни за съвместни семейни пътувания в чужбина с Божанов и съпругата му.

Разследващите обаче са открили при претърсванията на места, свързани с Божанов, различни технически средства за записване - например химикалка, която може да записва звук и картина. Намерена е и устройството за чекиране на карти в клуб SS, за което се чакат експертизи.