София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Руското финансово министерство предлага по-високи данъци заради войната в Украйна

Въпреки процъфтяващата икономика, с която Кремъл се хвали, държавата се задъхва

8 дниИкономика 19 Васил Василев

Въпреки оптимистичните заявления, че санкциите не работят и икономиката на Русия процъфтява, руското Министерството на финансите предложи правителството да повиши данъците за почти всички, с изключение на участниците във войната.

То внесе проект за промени в Данъчния кодекс, които въвеждат петстепенна прогресивна скала на данъка върху доходите на физическите лица и увеличават данък печалба за бизнеса. Основната причина за отмяната на плоския данък е нуждата от допълнителни приходи за финансиране на войната в Украйна. За тази реформа руският президент Владимир Путин заговори през есента на 2023 г., а тя може да бъде одобрена от Думата още на пролетната й сесия, съобщава "СЕГА". 

МФ предлага да се въведе прогресивна скала за всички, чийто доход надвишава 2,4 милиона рубли годишно (200 хиляди рубли на месец). Предвижда се новите данъчни ставки да бъдат:

- за доход от 2,4 до 5 милиона рубли - 15%,
- за доход от 5 до 20 милиона рубли - 18%,
- за доход от 20 до 50 милиона рубли - 20%
- за доход над 50 милиона рубли - 22%
- за всички останали данъците върху доходите на физическите лица остават 13%.

По принцип промените няма да засегнат участниците във войната в Украйна, техните надбавки и допълнителни плащания ще продължат да се облагат с данък от 13%. А семейства с две и повече деца, ако средният им доход е под 1,5 екзистенц минимума на месец, ще може да си връщат 7% от данъка и за тях реално ставката ще е 6%. 

Финансовият министър Антон Силуанов нарече новата данъчна система „отговор на искането на обществото за социална справедливост“.

Новото увеличение на данъците ще нанесе мощен удар на бизнеса. Общо 2,6 трилиона рубли могат да бъдат събрани от предприемачите и населението през 2025 г. Тази оценка се съдържа в обяснителната записка към проекта, пише Интерфакс.

Предвижда св корпоративният данък да бъде увеличен от 20% на 25%. Догодина ще съберат 1,6 трилиона рубли. Но до 2030 г. се планират 11,1 трилиона рубли. 

Ще се увеличат и данъците за малките предприятия. Ще има увеличение на праговете за прилагане на опростената данъчна система, а данъкоплатците, които я използват, ще плащат вече ДДС. Решението ще даде на бюджета 473 милиарда рубли.

Диференцираните ставки за данък върху доходите на физическите лица през 2025 г. ще осигурят допълнителен доход в размер на 533 милиарда рубли, а до 2030 г. общата сума ще бъде 3,1 трилиона рубли.

Русия вероятно е похарчила досега 211 милиарда долара за своите военни операции в Украйна, заяви през февруари 2024 г. високопоставен представител на министерството на отбраната на САЩ, цитиран от Ройтерс и БТА. Москва е загубила и над 10 милиарда долара от отменени или отложени продажби на оръжие.

Русия е удвоила планираните разходи за отбрана за 2023 г. до над 100 млрд. долара - една трета от всички публични разходи - показа правителствен документ, разгледан от Reuters.

Военното производство е двигател на силното възстановяване на индустрията, а според анализатори държавните поръчки в областта на отбраната са ключов фактор за възстановяването на руската икономика до ръст на БВП досега през тази година от 2.1% спад през 2022 г.

Конкретното финансиране на отбраната попада в обхвата на закритите разходи, но някои данни, макар и вече непублични, се разпространяват. Документът показва, че през първото полугодие Русия е похарчила почти 1 трлн. рубли за заплати на военните, което е с 543 млрд. повече от същия период на миналата година. Финансирането за училища, болници и пътища вече беше свито в полза на отбраната и сигурността, но с нарастването на дела на разходите за отбрана и в други области могат да се наложат съкращения.