София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шалапатова: Със законодателни промени ще разширим възможностите за социалното предприемачество

''Социалните предприятия трябва да имат по-лесен достъп до обществени поръчки''

1 месецПолитика 5 Кристияна Стефанова

„Скоро ще представим законодателни промени, целящи насърчаване на социалното предприемачество, с които ще разгърнем хоризонта пред социалните предприятия и ще обхванем много повече дейности и форми, през които то се осъществява“, заяви министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова при откриването на изложбата с кауза „Големият взрив“, чийто патрон е.

Тя уточни, че целта на промените ще бъде социалните предприятия да имат по-лесен достъп до обществени поръчки, европейско, държавно и общинско финансиране, субсидии и държавна помощ. „Искаме социалните предприятия да станат неразделна част от икономиката на България така, както е в останалите страни от Европейския съюз. Те да бъдат във веригите на доставки на стандартния бизнес и сами да генерират устойчиви вериги на доставки и бизнес отношения“, допълни министър Шалапатова.

Повече от 2,8 милиона организации оформят социалната икономика в Европа, създавайки 13 милиона работни места, отбеляза още министърът. „Те генерират 8% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз. Това е огромен мащаб, който само показва колко естествена за европейците е социалната икономика“, каза тя. И допълни, че социалното предприемачество е бъдещето на Европа и мостът, който може да обедини каузи в полза на обществото и природата с бизнеса и държавата.

„Талантът, който ни заобикаля тази вечер, е доказателство за потенциала на всеки един да бъде изключителен, независимо от обстоятелствата, пред които го е изправил животът. Свикнали сме да гледаме на хората с увреждания, фокусирайки се върху това, от което са лишени. Аз се фокусирам върху това, което имат. А то е много специално, много силно и неповторимо“, отбеляза министърът на труда и социалната политика по повод изложбата, която е организирана от фондация “Сошъл Фючър”.

На изложбата са представени картини, създадени от младежи със специфични възможности, които посещават кариерния център на фондацията „Jamba -Хъб на възможностите“, под менторството на Пепа Стоянова – магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство. Целта е да се представи потенциалът на младежите с увреждания и едновременно с това да се подкрепи финансово създаването на ново социално предприятие – пекарна, в което да работят хора с увреждания, както и да се обучават на кулинарни умения и трудови навици, за да се реализират на пазара на труда в реалната икономика.

СНИМКА: БГНЕС