София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Шведската служба за сигурност твърди, че Иран използва престъпни мрежи в Швеция

Иранското правителство е използвало престъпни мрежи в Швеция за извършване на насилствени действия срещу други държави

13 дниОбщество 4 Катерина Найденова

Шведската служба за сигурност SAPO заяви в четвъртък, че иранското правителство е използвало престъпни мрежи в Швеция за извършване на насилствени действия срещу други държави, групи и лица.

Службата за сигурност каза, че Иран наскоро е насочен към интересите на други държави в Швеция, и по-специално Израел, и също се е опитвал да действа срещу ирански дисидентски групи и лица от иранската диаспора.

„Службата за сигурност вече може да потвърди, че престъпни мрежи в Швеция са проксита, които Иран използва“, каза на пресконференция Даниел Стенлинг, ръководител на отдела за контраразузнаване в шведската служба за сигурност.

От външното министерство на Иран не коментират случая. 

Швеция е измъчвана от гангстерско насилие от години и през 2023 г. 55 души са били застреляни, а още 109 са били ранени при 363 различни стрелби. Останалите скандинавски страни са имали общо шестима застреляни през този период.

След предполагаем инцидент със стрелба близо до посолството на Израел в Стокхолм през май и откриването на взривно устройство пред същото посолство през януари, шведската полиция засили сигурността около израелските и еврейските интереси в страната.

Службата за сигурност отказа да коментира конкретни атаки, но според изявление, получено от израелски служител, януарският инцидент е извършен от престъпна група от името на Иран.

„Използването на проксита и експлоатирането на нарастващия брой антисемитски инциденти срещу Израел е начинът на Иран да избегне оставянето на пръстови отпечатъци върху тероризма, който насърчава“, се казва в изявлението.

Стенлинг каза, че Службата за сигурност не вижда причина да се съмнява в израелското разузнаване, но отказа да коментира конкретни подробности, заявявайки, че това може да компрометира текущите разследвания.

Службата за сигурност каза, че оценката на нивото на заплаха от тероризъм остава 4 по скала от 5, до което беше повишена през 2023 г., след като изгарянето на Корана от лица в Швеция възмути мюсюлманите в няколко страни и предизвика джихадистки заплахи.