София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

СРП обвини и задържа грузинец, противозаконно подпомагал чужденци да преминат през страната

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело

36 сКрими 134 Кристияна Стефанова

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност гражданин на Грузия, противозаконно подпомагал чужденци да преминат през страната.

На 24.03.2023 г. на ул. „Резбарска“ в гр. София, обвиняемият З.С. с цел да набави за себе си имотна облага, подпомогнал 14 граждани на Сирия да преминат в страната ни в нарушение на закона. З.С. е превозвал сирийските граждани с автомобил, марка „Мерцедес“, от неустановено място при границата на Република България с Република Турция до гр. София.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т.1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК.

З.С. няма адрес за пребиваване в България. Предвид това и възможността да се укрие той е  задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.