София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Ясни са мандатите в 50-ото Народно събрание: ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати

Вижте разпределението

1 месецПолитика 4 Марияна Стойчева

ЦИК обяви мандатите на парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание.

ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати - 68. Втората по численост парламентарна група ще е на ДПС - 47, а трета – тази на "Продължаваме промяната - Демократична България" – 39.

"Възраждане" ще има 38 депутати, "БСП за България" - 19.

"Има такъв народ" ще имат 16 представители, но лидерът на партията Слави Трифонов няма да е сред тях. ЦИК е заличила Трифонов от кандидатските листи след подадено от него заявление.

Партия "Величие" ще е с най-малката парламентарна група - 13 депутати.

ЦИК одобри и анализа на несъответствията след повторното въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии в ЦИК и сравняването им с данните от тези протоколи, въведени в районните комисии. Четирима избрани за членове на Европарламента са заявили желание да бъдат евродепутати и не желаят да бъдат обявявани за членове на Народното събрание – Христо Петров от ПП-ДБ, Ивайло Вълчев от "Има такъв народ", Кристиан Вигенин от БСП за България и Станислав Стоянов от "Възраждане". ЦИК изпълни желанието им и ги заличи от листите на формациите им в изборите за национален парламент.

Освен за Станислав Трифонов от "Има такъв народ", ЦИК прие и още четири заявления от кандидати от листите на ДПС, и един от ГЕРБ-СДС, които не желаят да бъдат обявени за избрани за народни представители, и те бяха заличени от листите. В еднодневен срок, тоест до утре, избраните от два многомандатни района трябва да заявят в ЦИК от кой от тях желаят да бъдат обявени за народни представители.

В тези избори няма избрани независими кандидати. Имената на новите 240 депутати в новото 50-о Народно събрание трябва да бъдат обявени от ЦИК най-късно на 16 юни, неделя.

Според официалните данни малко над 2 милиона и 260 хиляди души са отишли до урните.

Има много недействителни бюлетини - повече от 58 хиляди и 400 от 2 милиона и 200 хиляди души гласували.

Това означава, че народните представители са избрани с гласовете на малко над 2 млн. и 100 хиляди гласоподаватели.