София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Йорданова: Създава се ”гъба двойник” на механизма за контрол на главния прокурор (ВИДЕО)

 По думите й липсата на реформа може да блокира целия ПВУ, влизането ни в Шенген

27 сПолитика 260

Колкото и да искат опонентите на съдебната реформа да започнем от 0, това няма да се случи. На масата има конкретни текстове, становища на Венецианската комисия и др. Има съпротива, но ще сме настойчиви и ще продължим да разобличаваме неверните аргументи. Правната комисия няма да е същата. Министерският съвет отново ще трябва да одобри законопроекта, може да има промени. В дебатите на първо четене може да осмислим някои неща. В хода на предизборната кампания дебатът ще продължи. Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" бившия правосъден министър и настоящ депутат от "Демократична България" Надежда Йорданова. По думите й липсата на реформа може да блокира целия ПВУ, влизането ни в Шенген. 

"Притеснява ме създаването на отровна гъба двойник на механизма за разследване на главния прокурор в лицето на предложението, направено от "Възраждане", посочи Йорданова. 

Идеята е шефът на НСлС да разследва главния прокурор. 

"Реформата на прокуратурата е важна, защото е важно да има усещане за справедливост в обществото. Това засяга тъканта на обществото, живота на всеки един от нас. Важно е да има усещане за държавност и съдебната власт да е на мястото си", посочи Йорданова. 

По думите й в 48-мия парламент съществените теми са били изместени от второстепенни въпроси. 

“Беше по-важно да се подготвят следващите избори, за да възтържествува хаосът и хартията. Лошите ни прогнози са в две посоки. Начинът, по който се случиха измененията в ИК, събарят още повече доверието в изборния процес и вероятно ще намали избирателната активност. Възможен е и хаос в края на изборния ден”, допълни Йорданова.