София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

101 години от Ньойския договор

В края на ПСВ - най-големия до този момент световен конфликт, България е от страната на загубилите
57 сИстория 396 Боян Марков

Ньойският договор е една от най-пагубните спогодби в цялата българска история. Договорът е подписан на тази дата точно преди 101 години – на 27 ноември 1919 година.

"Ньойският договор е наказанието за погрешния избор от лятото на 1915 година, когато цар Фердинанд и правителството на Васил Радославов вкарват България във войната на страната на Тройния съюз." Това твърди историкът акад. Георги Марков. 

"Това е стратегическа грешка на управляващите. Но цар Фердинанд се прибира в Кобург, а Васил Радославов намира убежище в Баден-Баден. А плаща българският народ.", споделя още той.

В края на Първата световна война - най-големия до този момент световен конфликт, българската държава е от страната на загубилите. Тя, както и останалите съюзници от Централните сили, е принудена да сключи договор, който предначертава бъдещето на Европа, договор, който поставя крайно жестоки клаузи върху победените страни и години по-късно дава отражението си върху целия свят.

Този договор е поредната национална катастрофа за страната. Той откъсва от България Струмишко, Босилеградско, Царибродско и половината от Кулско. Отнема излаза към Бяло море през Западна Тракия, потвърждава разделянето на Македония между Сърбия и Гърция и отнема Южна Добруджа - житницата на България.