София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

102 години от Октомврийската революция

Началото на СССР

5 годиниИстория 44 Боряна Райчева

Октомврийската революция от 1917 г. се счита за едно от най-значимите събития в историята на Русия. По това време срещу властите се провежда въоръжена акция, след която болшевиките започват да управляват.
Именно тази революция поставя основата на Съветския съюз, започва ликвидацията на капитализма и преминаването към социализъм.
Сега е трудно да се разбере дали страната е могла да поеме по друг път, но самото действие обръща цялата история на Русия.
Що се отнася до причините за такава революция, историците все още не са постигнали съгласие. По онова време народът не харесва, че обикновените хора и властта живеят по различен начин, затова искат да премахнат тази социална несправедливост. Важна роля изиграват Ленин и болшевишката партия.
Идеолозите на революцията пророкуват нов живот, ново ниво, шансовеза образование и преодоляване на икономическата пропаст.
Всичко се развива твърде бързо. Започва с планирано въоръжено въстание срещу тогавашното правителство. В същия ден има опит за изграждане на мостове през Нева, което отделя останалите райони от центъра.
Вечерта на същия ден Ленин отива в Смолни, където застава начело на въоръжено въстание.
Превзета е Главната поща. В същия момент сапьорите завземат станцията в Николаев. Около шест сутринта моряците завземат Държавната банка.
Вечерта, след като се чува изстрел от Аврората, започва превземането на Зимния дворец. Той е окупиран през нощта, а временното правителство е арестувано.
На 26 октомври е приет Указ за мира и земята. По време на конгреса се формира първото съветско правителство. Председател е Ленин. Троцки и Сталин също заемат местата си.
Болшевиките придобиват стопроцентов контрол над основните индустриални руски центрове. Лидерите на кадетската партия са арестувани, а опозиционният печат веднага е забранен.
В началото на следващата година Учредителното събрание е разпръснато, а до пролетта на същата година съветската власт действа в почти цялата страна. Банките и предприятията стават национални. През лятото на същата година е приета първата съветска конституция.
В нощта на шестнадесети срещу седемнадесети юли 1918 г. царското семейство е избито. Заедно с тях са наказани и членове на царския дом.
Установено е времето на богоборчеството, тъй като лидерите на революцията решават да изберат атеизма за свой инструмент. Свещеници са арестувани и разстреляни. Заедно с тях подобно наказание сполетява техните семейства и обикновени вярващи.
Управляващият елит се сменя в страната. Идеологията на православието е заменена от комунистическа идеология, която се бори с православието по най-жестоките начини.