София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ са готови да сключат ново споразумение с Иран

"Техеран никога няма да има атомни оръжия"

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

САЩ са готови да сключат ново споразумение с Иран, което ще гарантира, че никога няма да
произвежда атомни оръжия.
Това заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю, публикувано в понеделник на германския вестник Rheinische Post.
"Гарантираме, че Иран никога няма да притежава ядрени оръжия. Готови сме да сключим споразумение с Иран, ако са готови да гарантират, че няма да произвеждат атомни оръжия, които представляват заплаха за света,"коментира Помпео.
„Освен това не можем да затворим очите си за факта, че от Иран произлизат други заплахи, директно в Германия, в центъра на Европа. - заяви държавният секретар на САЩ. Според него "ядрената сделка не е променила нищо по отношение на това".
Помпей се надява, че американските санкции ще принудят Иран да промени политическия си курс и ще седне на масата за преговори. "Очакваме Иран да го направи. Президентът Тръмп многократно е казал, че ако Иран е готов, тогава ще бъдем готови да възобновим преговорите", каза Помпео. Според него санкциите са довели и до факта, че силите, подкрепяни от Иран, имат много по-малко военни средства, отколкото преди. "Ресурсите на [Иран] намаляват", каза той.