София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

85 жертви при взрив на тръбопровод в Мексико

Струпали се да точат незаконно петрол

1 годинаИнциденти 4 Боряна Райчева


Броят на жертвите на експлозията на тръбопровод за транспортиране на бензин в Мексико достигна 85. Това съобщи на пресконференция мексиканският министър на здравеопазването Хорхе Алкосер, цитиран от ТАСС.

Той допълни, че други 58 души остават в болници, като някои от тях са с над 80% изгаряния. Властите обещаха да поемат разходите за лечение на пострадалите и погребението на жертвите.

Експлозията и последвалият пожарът, настъпиха в района на Тлаулипан вечерта на 18 януари, когато там е имало над 600 души, струпали се да точат гориво от тръбопровода, който бил пробит от крадци.

Държавната петролна компания Пемекс съобщи, че нефтопроводът е бил незаконно пробит.

По някои оценки миналата година Пемекс е загубила около 3,1 милиарда долара заради кражби на петрол от престъпни групировки и корумпирани служители.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор засили мерките за прекратяване на кражбите на гориво в Държавната петрола компания. Той се присъединява към дълга линия от президенти, които са се опитали да опазят мексиканския петролен производител.

Левият лидер, който встъпи в длъжност на 1 декември, се опита да се бори с търговията на незаконно гориво чрез увеличаване на надзора на тръбопроводите, подобряване на технологиите и използване на повече камиони за транспортиране на бензин. Лопес Обрадор заяви, че експлозията няма да го възпре от стратегията му да сложи край на кражбите на гориво.