София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

90% ръст на приходите отчитат водещи компании у нас

Най-голяма динамика в оборотите има в търговията

90% ръст на приходите отчитат водещи компании у нас

Най-голяма динамика в оборотите има в търговията

2 годиниИкономика 7 Боряна Райчева


Близо 90% среден ръст на приходите, 1.1 млн. лв. средна печалба постигат първите 100 най-бързо растящи компании у нас, показва класирането на БТПП. Това е 20-та годишна класация, която Палатата прави само на базата на обективни и съпоставими данни от финансовите отчети. Участват над 6 500 фирми от всички области в страната, които произвеждат 83% от БВП .

Сред фирмите с най-голяма динамика в оборотите на първо място е търговията – дял от 39% в първата стотица.

На второ място излиза секторът на услугите с 23%.

На трето място е строителството с 14%. Не обществените поръчки, а сградното строителство и оживлението в имотния пазар, тласкат напред сектора и оказват влияние върху добрите резултати на строителните компании през 2017 година.

От промишлеността най-застъпени сред първите 100 фирми по изменение на приходите от продажби са хранително-вкусовата, химическата и текстилната. Това сатрадиционно добре развити сектори у нас, с добри конкуренти позиции спрямо чуждестранните фирми, разчитащи както на износа, така и на вътрешния пазар.

Съобщенията за застои на българската икономика за крайни, но това не означава, че навсякъде има равномерно развитие. Нужни са по-бързи и по-смели промени, които да осигурят добри условия за развитие на възможно най-много фирми, в т.ч. най-вече на малки и средни компании, посочват от БТПП.