София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Адв. Христина Николова: В продължение на месеци държавата не обособи сгради за COVID-19

Коментар на адвоката в "ЕвроДикоФ"
42 мЕвроком 330

Пациентите, които не са заразени с коронавирус, нямат достъп до здравеопазването. Това заяви в предаването „ЕвроДикоФ“ на Телевизия Евроком Христина Николова, адвокат и пациент с трансплантиран бъбрек.

„Противопоставят се лекар срещу лекар, пациент срещу лекар и пациент срещу пациент, защото правителството от месец май до месец септември не намери време да организира сгради на територията на държавата, които да бъдат обособени за COVID-19“, посочи тя.

Коментарът ѝ е по повод оставката на началника на клиниката по нефрология и трансплантации в Александровска болница проф. Емил Паскалев и още 15 лекари.

Според нея екипът е искал да извършва лечение в най-добрите условия, но директорът на болницата проф. Борис Богов е бил принуден да премести клиниката, за да освободи легла за болни от COVID-19.

„Това е единственият екип, който гледа пациенти с трансплантиран бъбрек. Това е единствената клиника, в която ни издават протоколи за медикаменти“, обясни адвокатът.

„Търсихме варианти, намери се една клиника по алергология, която е отделена, за да нямаме контакт с пациенти, но тази клиника е на третия етаж и няма асансьор. Човек, който е на диализа, няма как да бъде качен“, добави Николова.