София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

Акционерите взеха окончателно решение за строежа на терминала в Александруполис

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 година

Окончателното инвестиционно решение (ОИР) за изграждане на Независимата система за природен газ (INGS) Александруполис беше взето вчера от акционерите на проектната компания Газтрейд С.А. „Булгартрансгаз“ ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на Газтрейд. ОИР е последният и най-важен основен етап преди навлизане във фазата на изграждане на проекта. Общото събрание единодушно прие, че всички изисквания за реализация на проекта са осигурени и той се реализира съгласно графика.

Изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, цели да осигури нови количества газ за снабдяване на регионалните пазари в Югоизточна Европа. Компании от САЩ, Катар, Израел и др. се очаква да бъдат основните доставчици на газ до терминала край Александруполис. По този начин проектът ще допринесе както за диверсифициране на източниците и трасетата за доставка на газ, така и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайните клиенти.

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига 50% от техническия му капацитет от 5,5 млрд. куб. м. на година. Проектът е включен и за финансиране от Оперативна програма на Гърция „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020” (EPAnEK), с публични средства в размер на 166,7 милиона евро. Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация ще бъде свързано към Националната газопреносна система на Гърция посредством тръбопровод с дължина 28 км., по който регазифицираният ВПГ ще се пренася до пазарите на Гърция, България и по-широкия регион - от Румъния, Сърбия и Северна Македония, чак до Молдова и Украйна.

Изпълнителният директор на българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД, г-н Владимир Малинов също подчерта значимостта на решението. „Единодушното вземане на окончателно инвестиционно решение от страна на всички акционери е ключов момент за пристъпване към същинското изграждане на Терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция“. Това заяви г-н Малинов по време на провелото се в Атина общо събрание на акционерите. „Участието на българската държава чрез Булгартрансгаз ЕАД като акционер в проекта ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона на Югоизточна Европа. Достъпът до алтернативни доставки на природен газ, включително от САЩ, Египет, Катар и други, за България и съседните страни, ще гарантира конкурентни цени на пазара на природен газ. Нарастващата ликвидност чрез достъпа до втечнен природен газ ще ускори процеса по декарбонизация в България“, допълни г-н Малинов.

В общото събрание на акционерите участваха още учредителният акционер и председател на борда на директорите на Газтрейд г-жа Елмина Копелузу, вицепрезидентът и управляващ директор на Газтрейд г-н Константинос Сифнайос, представителят на ГазЛог Кипър Инвестмънт г-н Паоло Енойзи, председателят на Борда на директорите на ДЕПА Къмършъл С.A. г-н Йоанис Пападопулос, главният изпълнителен директор на ДЕПА Къмършъл С.A. г-н Константинос Ксифарас, както и главният изпълнителен директор на ДЕСФА С.A г-жа Мария Рита Гали.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!