София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

„АЛ КАЙДА“ СТОИ ЗАД АТЕНТАТА В ПАРИЖ

САЩ потвърдиха автентичността на разпространеното вчера видео
7 годиниКрими 22 Боряна Райчева

„Ал Кайда“ в Йемен пое отговорността за атентата срещу редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо“. Един от лидерите на „Ал Кайда на Арабския полуостров“ се появи в разпространено по ислямистки сайтове видео, в което заявява, че поемат отговорността за „тази операция, която е за отмъщение“. Днес САЩ потвърдиха автентичността на записа, но не потвърдиха дали точно тази ислямска групировка е отговорна за атентата.
Текстът на видеото е озаглавен „Отмъщение за пророка на Аллах: послание относно благословената атака в Париж“.
В друго видео, разпространено в петък, друг религиозен лидер на групировката заплаши Франция с нови атаки, ако не спрат да водят битка срещу Аллах и неговия пророк.
Вече стана ясно, че двамата братя Саид и Шериф Куаши са били свързани с „Ал Кайда“. Беше установено, че те са ходили в Йемен и са се обучавали и воювали заедно с „Ал Кайда на Арабския полуостров“.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!