София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

АЛЕКСИС ЦИПРАС ПОЛОЖИ КЛЕТВА (ОБЗОР)

ГЪРЦИЯ ВЕЧЕ ИМА ПРАВИТЕЛСТВО
6 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас положи официално клетва като премиер в президентския дворец. Той прие мандата за съставяне на правителство, като парламентът ще бъде свикан най-късно до два дни. Скандално и нетипично обаче започна управлението на Ципрас. Той посети архиепископа на страната Йоронимос, за да му съобщи, че няма да положи религиозна клетва, което е прецедент в гръцката политическа история.

Заради това по време на официалната клетва на Алексис Ципрас в президентския дворец не присъства архиепископа на страната. По време на церемония обаче присъства главният секретар на Светия Синод, така че всеки, от новите министри имаше възможността да положи и религиозна клетва.

Гърция оставя в миналото икономиите и унижението – това бяха първите думи на председателят на СИРИЗА Алексис Ципрас след изборите. В миналото Ципрас постави и тройката международни предитори – Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Министър-председателят на Гърция Андонис Самарас призна поражението си от радикалната левица и заяви, че уважава решението на избирателите.

Алексис Ципрас успя да състави правителство с участието на партията „Независими гърци“, която се съгласи да даде глас на доверие на рпавителството. Сред основните управленски приоритети на СИРИЗА е предоговарянето на гръцкия дълг с тройката международни кредитори; отмяна на строгите мерки за икономии и нова страница в Гръцката история. Коалиция между СИРИЗА и „Независими гърци" означава 162 места в 300-местния парламент. На СИРИЗА не достигнаха само две депутатски места за самостоятелно управление.

Алексис Ципрас е най-младият гръцки премиер от десетки години насам. Той е роден през 1974 година, само няколко дни след падането на хунтата. Кариерата му на политик обаче не е кратка – участва в Гръцката комунистическа младеж, присъединява се към „Синаспизмос“ – малка еврокомунистическа и антиглобалистка партия. На христова възраст е избран за председател на партията, която през същата година – 2008-ма – става коалиция на няколко организации и леви партии под името СИРИЗА. Коалицията отбелязва първия си голям успех през 2009-та година, когато получава 4.6% от гласовете на парламентарните избори заради подкрепата си към протестите. Икономическата криза с дълга на Гърция през 2010 година и последвалите години на икономически застой бяха добри за партията, обявила се против международните кредитори и икономическите мерки, още привърженици. Така на парламентарните избори през 2012 година става втора политическа сила, а на изборите за евродепутати печели първото място. Още тогава Алексис Ципрас даде гласност на неговия пръв приоритет: предоговаряне с ЕС и МВФ на голяма част от държавния дълг, за да се насърчи възстановяването и да се сложи край на мерките за икономии, което безпокои кредиторите и пазарите.

Алексис Ципрас е дискретен за личния си живот - живее на съпружески начала с партньорката си и има две деца.

Междувременно финансовите пазари реагираха нервно на победата на СИРИЗА, като еврото падна до най-ниското си ниво от 11 години, а от Бундесбанк изразиха надежда, че "новото гръцко правителство няма да прави обещания, които не може да изпълни, а страната не може да си позволи". Победата на СИРИЗА е знак, че икономическата политика на еврозоната трябва да се промени, коментираха от групата на социалистите в Европейския парламент. След победата на СИРИЗА британският министър-председател Дейвид Камерън предупреди, че обещанията на левицата могат да доведат до увеличаване на икономическата несигурност в Европа. Френският президент Франсоа Оланд поздрави Алексис Ципрас и изрази желание за съвместна работа за укрепване на растежа и стабилността в еврозоната. Белгийският финансов министър Йохан ван Овертвелд пък каза, че според него има възможност за обсъждане на формалностите по дълговата програма на Гърция.
Лидерът на СИРИЗА заяви, че от днес Гърция отменя мерките на строги икономии
„Днес гръцкият народ пише историята. Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките за строги икономии и пет години унижение“, каза той.
Припомняме, че основен акцент в програмата на СИРИЗА е да бъде сложен край на мерките за икономии и да бъде преговорен с ЕС и МВФ държавният дълг, който в момента възлиза на 175% от БВП. Партията обеща да прекрати договора за помощ и да спре част от плащанията. Друго дадено обещание е да постигне опрощаване на още от гръцкия дълг и да отмени най-болезнените реформи.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!