София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Алерголог: Вреда от ваксината има за хората, които са имали алергичен шок от ваксини преди това

Доц. Мария Сталевска коментира теориите около новата ваксина срещу коронавируса
22 сЕвроком 449

Ваксината срещу коронавирус, която се поставя в момента в България, няма противопоказания за хората с алергии. Противопоказания има само за хората, които са имали алергичен шок от различни ваксини преди това, обясни доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ "Александровска".

Всички останали пациенти с астма, със сенна хрема, с хранителна алергия, с медикаментозна алергия не са противопоказани.

Ваксината на Пфайзер има много малко странични ефекти. Ваксината на Модерна има малко повече странични ефекти, но те са около 1%.

Най-честият страничен ефект е лека болка в делтоиден мускул, където се поставя ваксината. Проучванията сочат, че 80% от проучваните пациенти съобщават за такава болка. Това е една лека болка в мускула, няколко часа след като е поставена ваксината, обясни доц. Сталевска.

Другите странични ефекти са леко зачервяване непосредствено до мястото на инжектиране след 15 минути.

Тези реакции са характерни и при други ваксини. При противогрипната ваксина също има леки зачервявания, уточни доц. Сталевска.

Пациентите много често търсят взаимодействие, за да се отключи алергия, но това постулат не е съвсем правилно поставено.

По думите й, около 30% от населението на Европа има алергии и ако те не се ваксинират, това би компрометирало ваксинацията на държавите.