София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Ана Бърнабич: Представят сръбските църкви в Косово като „албански“

Знаем как да се борим по дипломатически път
11 сПолитика 160

Не бива да се изключва Прищина да се опита да направи нещо подобно на Черногорската православна църква, казва сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от скопското електронно издание “Фактор“.

Бърнабич добави, че премиерът на Косово Албин Курти в писмото си за сръбското културно и религиозно наследство и манастири говори за тях като за косовско културно и религиозно наследство.

"За това сме готови, знаем как да се борим по дипломатически път", каза тя.

Бърнабич оцени, че писмото, изпратено до представителите на ЮНЕСКО от Албин Курти, е връх на лицемерие и цинизъм.

„Манастирите са под постоянното наблюдение на КФОР, особено Високи Дечани. "Не може да се каже, че тяхната сигурност не е застрашена и постоянният натиск върху монасите и Сръбската православна църква продължава", каза Бърнабич.

Директорът на канцеларията за Косово и Метохия Петър Петкович оцени днес, че министър-председателят на Косово Албин Курти не иска да защитава сръбските църкви на тази територия, а да ги представя като "албанско наследство".

"Опасно е, че Албин Курти не говори за произхода, т.е. кой е собственик на сръбското културно наследство в Косово, не споменава Сръбската православна църква или държавата Сърбия, но ги вижда в контекста на албанската история," каза Петкович за РТС.

Според него сръбските манастири трябва да бъдат под закрилата на ЮНЕСКО.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!