София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Ангел Джамбазки: Северна Македония е управлявана от мъпети, няма да има компромис (ВИДЕО)

"Променете учебниците си и извадете от тях приказките на омразата"

Северна Македония е управлявана от мъпети под командата на Белград и Кремъл. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки по повод декларацията от Бърдо, приета в резултата от срещата за Западните Балкани. 

Според него не може да се правят компромиси, след като продължава нарушаването на човешки права и се оскверняват паметници.

“С кое компромис, с паметта на нашите деди ли искат да направим? Или с това, че в Република Северна Македония управляват мъпети, ръководени от Белград и Москва, и те се правят, че не го виждат?”, заяви той.

"Тези марионетни правителства там се опитват да попречат на българите да се самоопределят като такива, а Брюксел иска от нас още компромиси. Нали върховенството на закона е приоритет, нали върховната европейска ценност беше правото на самоопределение? Защо отказват това на българите в днешна Република Северна Македония?", добави той.

"Затова поставих пред Комисията въпроса какво ще направи, за да възстанови Република Северна Македония българския военен паметник над град Кавадарци, превърнат във външна тоалетна. Призовах ги да се обърнат към тези, които са под пряката команда на Белград и на Кремъл в Скопие, и да им заявят: Възстановете всички мемориали, български военни гробища, които сте разрушили в нарушение на Женевската конвенция, спрете политиката си на насилие и тормоз над хората с българско национално самосъзнание, след това променете учебниците си и извадете от тях приказките на омразата.", посочи евродепутатът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!