София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Ангел Кунчев: Не можем да гарантираме, че няма да има опашки за ваксините, но на тях се чака най-много час и половина

Главният държавен здравен инспектор обясни, че няма задължителен срок за поставяне на втора доза, но има препоръчителен
8 сОбщество 503 Златина Петкова

“Не можем да гарантираме, че няма да има опашки за ваксините, опашки има в целия свят, така че и когато започне електронното записване от 3 март, те вероятно няма да изчезнат, но целта е да намалеят”, заяви пред “Нова телевизия” главния държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. 

Доцент Кунчев, отговаряйки на зрителски въпроси, взе отношение и по сроковете, в които следва да се повтори ваксинацията. Според специалиста няма задължителен такъв срок, но има препоръчителен, като при препарата на “АстраЗенека” той е десет седмици. Приема се, че това е периодът, след който втората доза ще подейства оптимално.

Главният държавен здравен инспектор допълни, че резултат вече дават и денонощните кабинети. Припомняме, че първият такъв отвори врати снощи, като той е на територията на болница “Свети Иван Рилски” в столицата. “Аз имах сериозни съмнения, че тези кабинети ще вършат работа, защото не очаквах, че някой ще поиска да се ваксинира в 2:30 през нощта, но се оказа, че макар и малко има, защото някои от хората пътуват или имат други ангажименти и това им е единственото свободно време”, разясни още експертът.Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!