София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Ангелов гневен на "АстраЗенека": Готови сме да изпратим самолет, два дни той стои и чака

Иска ваксини, а не учтивости
9 мОбщество 1097 Златина Петкова

Здравният министър Костадин Ангелов е гневен на компанията "АстраЗенека". На редовния брифинг на НОЩ министърът в изключително емоционална реч обвини английската компания в проява на любезност, която обаче не спасява животи. 

Ангелов обясни, че само дотук у нас са доставени с 333 000 дози по-малко от договорените.

"Ситуация е следната - имаме тенденция на случаите, която е отчита за последните три дни. Паралелно с това имаме ясна тенденция на броя на ваксинираните лица. Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв", започна здравният министър.

"Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави Оксфордската ваксина. 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 33 000 дози по-малко. На 15 февруари бяхме информирани, че ще получим две доставки от 87 000 и 54 000 дози ваксини. Нещо повече - вчера научихме, че на 1 март България евентуално ще получи дози, а не очакваните ваксини. В рамките на 3 дни водим сериозни разговори на различни нива с фирмата-доставчик", обясни проф. Ангелов за проблемите с доставките на ваксини от "АстраЗенека".

"Съобщихме на фирмата, че сме готови да изпратим самолет. Два дни той стои и чака", допълни още проф. Ангелов. Той уточни, че се водят разговори и се чакат решенията на бордове и директори кога ще тръгне камионът с ваксини към България.

"Нямаме нужда от подобен тип учтивости. Имаме нужда от ваксини. Нека се спазват уговорките. На тази бази ние планираме. Накрая получаваме учтиво отказване и съобщение, че камионът ще тръгне два дни по-рано. А камионите, които не тръгнаха? За тях не получхме и буквичка", възмути се емоционално проф. Костадин Ангело

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!