София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ангелов: От утре започва имунизацията срещу COVID и с ваксината на Модерна

Очаква се регистрация и на ваксината на "АстраЗенека", от която ще получим 4,5 млн. ваксини
10 мЕвроком 432

Ваксината на Модерна се държи в хладилник, който поддържа режим на -20 градуса и от утре сме създали логистиката за започването на ваксинацията и с ваксината на Модерна в България. Това коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов на пристигането на дозите от ваксината на Модерна.

"Той поясни, че тези 2400 дози, които са пристигнали днес, ще бъдат разпределени само в РЗИ-София, а другата седмица, когато ще дойде втората доставка", коментира министърът.

"Имаме абсолютното спокойствие, че ще има ваксини за всеки един български гражданин", каза още здравният министър, като поясни, че се очаква регистрация и на ваксината на "АстраЗенека", от която очакваме 4,5 млн. ваксини.

"До края на тази седмица очакваме първа фаза по ваксинирането да приключи. Имаме готовност за започване на втора фаза и ваксиниране на възрастните хора в домовете и учителите", разкри той.

По думите му работещите в заведения за стари хора, които искат да се ваксинират, са около 3000 души. 

"Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизацията, в това число и личните лекари", разкри министърът на здравеопазването.

"Изразходвани са около 16 500 ваксини. Очакваме на 18 януари 35 000 от ваксината на "Пфайзър", така че ще има достатъчно ваксини за всички. Ние не сме оползотворили пълната възможност от ваксиниране. Имаше ден, в който стигнахме 4000 ваксинирани на ден. Ако вървим с това темпо, нещата изглеждат много добре", добави Костадин Ангелов.

"Според него само личните лекари ще могат да правят 45 000 ваксини дневно. Обнадежден съм с темповете, с които вървим", каза още той.

Обмисляме промяна на мерките. Тя ще стане най-рано в началото на месец февруари. Това, което ще бъде променено, ще бъде практиката на учениците в средното образование. Тези практики, които не могат да се осъществят онлайн, ще бъдат в присъствена среда", разкри министърът.

По думите му има готовност да бъдат ваксинирани участниците в изборния процес, който ще придвижват подвижните урни на изборите.

"В България има хора, които вероятно са положителни и не са част от официалната статистика. Затова от 25 януари сме решили да започнем масово тестване на всички учители, за да видим каква е скритата заболеваемост сред тях и да видим каква е готовността на системата да стартираме частично присъствено обучение", добави Костадин Ангелов.

"За да бъде изпълнен с конкретика и факти протоколът, който ще представим, той трябва да бъде изготвен максимално близо до датата на изборите. Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ще представим месец-месец и половина по-рано този медицински протокол. Дотогава разработваме основните медицински характеристики в този протокол, които са част от противоепидемичните мерки", уточни той.

Според здравния министър има ясна организация по ваксинирането и ако някой не се яви за ваксина, то има достатъчно резерви, които да бъдат ваксинирани. Поводът за неговия коментар беше ваксинирането на общински съветници в болницата в Сандански.