София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Асен Балтов: При спортуващите рискът от зараза с COVID-19 е по-голям

Директорът на "Пирогов" също коментира възможността хората да се предпазят от заразяване по време на протестите

Асен Балтов: При спортуващите рискът от зараза с COVID-19 е по-голям

Директорът на "Пирогов" също коментира възможността хората да се предпазят от заразяване по време на протестите

3 чОбщество 2921 Боян Марков


"Факт е, че с много рязкото разпускане на мерките, хората свалиха маските и помислиха, че всичко е свършило." Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред "Нова телевизия" и допълни:

"България наистина е сред страните с най-висок риск, като другите две са Португалия и Швеция. В световен мащаб само за няколко дни вече има един милион новозаразени. Това говори, че пандемията не е приключила и дори може да не сме стигнали най-високата ѝ точка."

Проф. Балтов коментира възможността хората да се предпазят от заразяване с коронавирус по време на протестите.

"В този случай маската би била достатъчна, само ако всички носят такава. В Германия се опитват да направят маска, която убива вируса. Много държави върнаха задължителното носене на маски - Германия, Франция, Израел. Това е нещо изключително лесно за постигане. Апелирам всеки да носи маска."

На въпрос дали е мит, че физически добре подготвените и спортуващи хора не могат да се заразят от вируса, Балтов отговори:

"Независимо, че те имат много добра имунна система, могат да се заразят лесно. Въпросът е как преодоляват самата зараза. Когато един физически активен човек не се пази, се създава много добра предпоставка за навлизането на вируса в организма му, както и за неговото разпространение. Носоглътката се явява като защитна бариера, но при този вид хора тя бива преодоляна много бързо. Те използват много голямо количество кислород и дишат през носа и устата с максимални темпове. При спортистите рискът е дори по-голям.", завърши професорът пред "Нова телевизия".