София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Баневи: Делата срещу нас се водеха, за да се заграбят имотите и бизнесите ни

Те са категорични, че не познават Пепи Еврото и Мартин Нотариуса

2 месецаОбщество 4 Иванина Игнатова

Делата срещу нас не бяха за краен резултат, а се търсеше такъв в самото начало - заграбване на бизнеси и имоти, заявиха в ефира на бтв Евгения и Николай Баневи. 

Баневи бяха задържани на летището в Ница в края на октомври 2018 г. По-късно бяха екстрадирани с решение на съдът там, като арестът им продължи и в България. Мярката на Евгения Банева бе променена след няколко месеца, но Николай прекара в ареста около две години. През 2021 г. те осъдиха България в Европейския съд за правата на човека след изказвания на бившия главен прокурор Иван Гешев и наблюдаващата делото Мария Дойчева.

"Не познаваме Пепи Еврото или Мартин Нотариуса", категорична беше Банева, като обясни, че "когато започнаха интервютата на Илия Златанов, той каза: "Пепи Еврото като удари 2-3 уискита почва да се хвали как съсипал Баневи".

Според Николай изнудването за пари и имоти е започнало още във Франция, като Евгения допълни: Имаше предложение до съпруга ми от адвокат да прехвърли ваканционно селище, за да се подсигури, че няма да бъдем задържани, когато се върнем в България".

"Имаше и други предложения, разполагам и с документи, а съм и сезирала прокуратурата. Вече бях извън ареста и спечелихме дело за наследственото отнемане на "Каваци" от 2017 г., когато се свързаха с нас адвокатите на Димитър Спасов - адвокат Петър Петров, да се откажа от всички дела, които сме спечелили по отношение на къмпинг "Каваци" и други, и да призная, че съм получила 1,5 млн., иначе ще ме върнат в Сливенския затвор", разказа Евгения.