София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Бъчварова: България е на прага на конституционна криза и криза на демокрацията

Според бившия вътрешен министър ситуацията ни е извън всякакви рамки на разумното обяснение

20 дниПолитика 18 Иванина Игнатова

Ситуацията, в която се намираме е извън всякакви рамки на разумното обяснение, защото ни поставя пред ситуация, в която не може да се реши кой е прав - като например може ли президентът да не подпише указа за смяната на служебните министри и може ли да има вот на недоверие на служебното правителство. България е на прага на конституционна криза и криза на демокрацията. Това заяви бившият министър на вътрешните работи и бивш посланик на България в Израел Румяна Бъчварова в ефира на бтв.

"Трябва да се направи един списък за това какво не трябва да се прави", категорична бе тя.

Бъчварова недоумява какво е да се иска вот на недоверие на служебното правителство, да се иска отстраняване на председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков и как може да се гласува оставка на шефа на НЗОК Станимир Михайлов. 

Има неща в политиката, които не са приемливи. Недопустимо поведение е да се променя позиция в движение, каза Бъчварова. 

Експертът е на мнение, че президентът не може да определя формулата и начинът, по който да се назначават служебните министри в правителството. 

Тя посочи, че политическите играчи не се притесняват да изразяват позиции спрямо служебния кабинет, което не било правилно само по себе си. Бъчварова е на мнение, че една седмица не е достатъчна да се определи работата на един служебен министър. 

 "Не може институциите да действат по политическа поръчка", коментира Румяна Бъчварова случая с Живко Коцев и арестите в Агенция "Митници".

"Страната има проблем на ключови позиции и ведомства, в които се прилага тактиката на политическа атака и се получават дивиденти по един или друг начин", допълни тя.