София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

БЕЛГИЯ Е БЛОКИРАНА ОТ НАЦИОНАЛНАТА СТАЧКА

Стачкуват пилоти, машинисти, ватмани и шофьори
7 годиниОбщество 44 Боряна Райчева

Белгия е блокирана, след като пилотите, машинистите, ватманите и шофьорите в обществения транспорт се включиха в националната стачка в страната. Повод за 24-часовия протест е решенията на правителството за повишаване на данъците и възрастта за пенсиониране, както и срещу липсата на решение за облагане на богаташите.
Новата социална политика на правителството в Белгия има за цел да донесе на страната приход в размер на 11 милиарда евро от икономии и от пенсии, като възрастта за пенсиониране ще бъде вдигната от 65 на 67 години.
Въздушното пространство на Белгия е затворено от снощи, като освен самолети не се движат влаковете, метрото, трамваите и автобусите. Заради стачката са затворени училища, детски градини и други институции, тъй като стачкуват и учителите, администрацията и съдилищата. В сферата на здравеопазването работят само спешната помощ и най-необходимите услуги, тъй като стачкуват и лекарите. Въпреки че са блокирани кръстовищата и пътищата към по-големите градове, трафикът е спокоен, понеже повечето белгийци са си по домовете. Стачките в Белгия започнаха през октомври с протест на полицаите и се превърна в масов протест на 7 ноември в Брюксел, в който участваха над 120 000 души.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!