София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Бивш здравен министър: Не е ясно каква е надценката при медицинските изделия у нас

„Трябва да има ясни правила и регламенти кое колко струва", категорична беше д-р Мими Виткова

16 сЗдраве 219 Николай Парашкевов

Не е ясно каква е производствената цена и надценката на медицинските изделия в България.

Това заяви бившият Министър на здравеопазването д-р Мими Виткова пред NOVA.

„Въпросът защо здравноосигурените лица доплащат хиляди за спешна операция да го отправим най-сетне към управляващите. Това е трагедия. Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да плащат най-много, когато са болни. 50% от общите разходи са от джоба на пациента. Шумим за надценката на хранителните продукти, а за това – не. Абсолютно нехайство от страна на държавата”, поясни д-р Виткова.

Според нея здравноосигурителната вноска трябва да бъде увеличена.

„Трябва да има ясни правила и регламенти кое колко струва. Едно и също медицинско изделие струва различно в болниците. Причината е, че лечебните заведения се снабдяват с продукти  от много места.

На въпрос кой решава каква част от разходите за дадена операция се поемат от НЗОК и каква от пациента, лекарят каза следното:

„Касата е преценила, че толкова може да плати с парите, които разполага. Оттам насетне е работа на медицинския екип дали ще успее да направи операцията с това, което осигурява НЗОК. Почти винаги се изисква доплащане от пациента”.

По думите ѝ е много важно какви закони ще приеме новият парламент, за да може да бъдат поети подобни разходи с обществени средства.