Начало Новини Предавания На живо

Български роми на бунт в Неапол, изпратени са военни

Местното население излезе на протест с иск да изгонят ромите от града им

Български роми на бунт в Неапол, изпратени са военни

Местното население излезе на протест с иск да изгонят ромите от града им

2 сОбщество 1657 Ирина Илиева


След наложената на 22 юни изолация, заради скока на заразени с коронавирус, български роми се вдигнаха на бунт в италианския град Мондрагоне, северно от Неапол. 

Те излязоха извън т. нар. „червена зона“ в района, което покачи напрежението. Намесени са силите на реда, които са удържали бунта. 

Положителни проби за коронавируса са дали вече 49 души, като с изключение на трима италианци, останалите са все българи. 

Първият случай е регистриран в българска родилка в болница Сеса Аурунка, след нея е регистриран и втори случай. 

Двата положителни случая накараха властите да започнат масово тестване и да изолират пет блока в жилищен квартал на града. Така под карантина се оказаха 700 души, пояснява БТА.

В зоната на изолация има около 300 италианци, почти 200 българи, а също и граждани на Украйна, Тунис, Русия, Румъния, Полша и Молдова, както жители на Бразилия, Венецуела и на други страни от Южна Америка, а също и жители на северноафрикански страни. 

Огнището е сред българска общност там от ромски произход.

Губернаторът на Кампания Винченцо Де Лука разпореди обособяването на червена зона, но някои от изолираните в пределите й успяха да я напуснат, най-вече през нощта, за да отидат на полето, където са на сезонна работа. Други се опитаха да пробият блокадата в знак на протест, съобщава "Джорнале". 

Това породи напрежение у местното италианско население, което излезе на контрапротест срещу нарушенията с призив нарушителите да бъдат изгонени.

Местните жители наричат блоковете, които са под карантина, "черната дупка на Мондрагоне" и твърдят, че българите там се занимават преди всичко с незаконни дейности, като например контрабанда на цигари или пък че работят на черно. 

Местният пенсионер Кристофоро Кампонеро казва, че в блоковете, поставени под карантина, не се спазват никакви правила, че зоната, въпреки че е в центъра на града, не може да бъде доближена от хората, защото там няма контрол и сигурност.

Властите предполагат, че някои от заразените български селскостопански работници са се покрили, за да не загубят работата си.