София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Българският хелзинкски комитет ще съди България заради изборите

Организацията призова всички, поставени под карантина, да подават заявления за гласуване

Българският хелзинкски комитет призова всички лица, поставени под карантина, да подават заявления за гласуване с подвижна урна, въпреки изтеклия вчера срок за това. Ако им бъде отказано това, да сигнализират правозащитната организация.

"Получаваме сигнали от хора, които са били карантинирани преди 31 март, но срещат затруднения да получат тази подвижна кутия заради други празноти в закона. Те са подали тези заявления, но по някаква причина получават откази да бъдат вписани в списъците за гласуване с подвижна кутия", обясни адвокат Адела Качаунова, директор на Програмата за правна защита в БХК.

Тя изтъкна, че хората, които след 31 март биват поставяни под карантина, няма да са никак малко, след като в момента се намираме в плато.

Друг често срещан проблем е дали лицето е карантинирано по постоянен адрес или по настоящ.

"По силата на закона една огромна бройка хора се лишават от глас. Това не са само хора, които са заболели, с положителни тестове. Това са и техните контактни лица."

В тази ситуация Българският хелзинкски комитет може да предприеме правни действия срещу държавата, защото това е нарушение на както на Конституцията, така и на Европейската конвенция за правата на човека, аргументира се Качаунова.

Адвокат Качаунова определи лишаването от право на глас като скандално.

"Ние сме готови да водим съответни дела – дали ще е на местно ниво или в Съда в Страсбург", заяви тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!