София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЛИЗО ЕДНА ЧЕТВЪРТ ОТ ОБЩИЯ ДОБИВ НА ДЪРВЕСИНА Е НЕЗАКОНЕН

По този повод министерството предприема мерки

9 годиниАгро 6 Боряна Райчева

Анализ на природозащитната организация WWF за 2006-2013 г., годишният обем на незаконната сеч достига 0,5 - 2,4 млн. куб. м, или една четвърт от общия добив. Природозащитниците твърдят, че сивият сектор в горското стопанство генерира приходи за над 100 млн. лв. годишно.
По този повод, макар че министърът на земеделието Десислава Танева не е съгласна с цифрите, съобщи, че 173 мобилни контролни екипа ще следят за незаконна сеч. Освен това отсечените трупи ще се маркират с пластмасова пластина.
Ще има и изненадващи командировки на екипите, които са от двама души, от една област в друга, за да нямат времето да изградят готова мрежа за износ на дървесина. Танева отчете като проблем, че доходите на проверяващите били по-ниски, отколкото на персонала в горскостопанската дейност, около 500 лева, което би било предпоставка за корупция. До началото на следващата година се предвижда да бъдат въведени единна информационна система и електронен превозен билет, който ще се ползва във всички горски стопанства. Очакваната цел на мерките е приходите на държавата от тази дейност да се увеличат с 20%, заяви Танева.