София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

БОЕЦ: Гешев лъже за #Барселонагейт

От гражданското движение изпратиха отворено писмо до медиите

БОЕЦ: Гешев лъже за #Барселонагейт

От гражданското движение изпратиха отворено писмо до медиите

2 месецаПравосъдие 847 Боряна Райчева


Главният прокурор Иван Гешев е излъгал, като на 24 февруари 2020 г. обяви, че прокуратурата се е "самосезирала" по случая с разследването за пране на пари, което испанската полиция води срещу група българи, като следите стигат до българския премиер Бойко Борисов. Това твърдят от Гражданско движение БОЕЦ.

От Движението пишат, че Прокуратурата не се е самосезирала, а е образувала преписка по сигнала на БОЕЦ, внесен на 21.02. 2020 г.  до Иван Гешев и Върховната касационна прокуратура с  Вх. № PRB202004849769I от същата дата.   

Публикуваме оригиналното писмо на Гражданското движение (без редакторска намеса):

 

Уважаеми журналисти,
 
Гражданско движение "БОЕЦ" ви информира, че главният прокурор Иван Гешев е излъгал, като на 24 февруари 2020 г. обяви, че прокуратурата се е "самосезирала" по случая с разследването за пране на пари, което испанската полиция води срещу група българи, като следите стигат до българския премиер Бойко Борисов.
Прокуратурата не се е самосезирала, а е образувала преписка по сигнала на БОЕЦ, внесен на 21.02. 2020 г.  до Иван Гешев и Върховната касационна прокуратура с  Вх. № PRB202004849769I от същата дата.   

На 24.02.2020г. същият сигнал на БОЕЦ е заведен в преписка на главният прокурор с  № 00618/2020г..
На същата дата - 24.02.2020 г., докато Гешев обявява, че се е „самосезирал",  преписката по сигнала на БОЕЦ е заведена и  във ВКП с № 2448/2020г.
На 25.02.2020г. сигналът на БОЕЦ (по който е образувана преписката на Гешев) е изпратен на Специализираната прокуратура по компетентност, където е заведен под № 452/2020г..
На 04.03.2020г.  СпП изисква доклад и действия от МВР и служба ДМОС (Дирекция „Международно оперативно сътрудничество"). 
Други действия към момента няма.
 
Каква е разликата и защо Гешев излъга?
 
„Самосезирането“ дава възможност на прокуратурата да „разследва“ каквото, когато, както и когото прецени в България чрез нищо незначеща „проверка“.  Очевидно, искат да вярвате, че точно това правят. 
В същото време изпозлват сигнала на БОЕЦ, за да разберет какво знаят и до къде са стигнали испанските служби, за да заметат следите на престъпленията, описани в публикацията на El Periodico. 
Ако Гешев беше обявил, -  както изисква закона, - че прокуратурата е започнала действия по сигнала на БОЕЦ, то той е длъжен да образува наказателно производство срещу лицата, посочени от нас поименно, заедно с всичките документи и доказателства, въз основа на които испанските служби са намерили достатъчно основание и са започнали разследване. 
Припомняме, че в нашия сигнал изискваме да бъде приложена  нормалната и задълженителна при подобни случаи процедура: ако има данни за замесени в престъпления лица от високите етажи на властта, те се отстраняват от постовете им, за да не влияят на разследването.   
БОЕЦ сме зявили пред прокуратурата готовност да предоставим допълнителна информация по случая, а сайтът "Биволъ" вече разкри не по-малко интересни връзки свързващи „Къщата и магазина в Барселона“ с босове от групировката СИК и хора, близки до Борисов и неговото обкръжение.
 
Още подробности може да намерите тук:  http://www.boec-bg.com/archives/3068?fbclid=IwAR1DJKLDzM9NN-J0t95TOzh2YU-6bW06jxjor8bsHhtt80iY3uHQLTx_1CA