София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Богдан Кирилов: България може да закупи ваксини за над 10 милиона население

Директорът на Агенцията по лекарствата очаква скоро да започне имунизацията на хронично болни и хора над 65 години
47 сОбщество 504 Боян Марков

"240 000 ваксини срещу коронавирус пристигат у нас през този месец. А през март се очакват още половин милион дози". Това заяви пред БНТ директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"Очаквам съвсем скоро да започне имунизацията на хронично болни и хора над 65 години", допълни още той.

"Вече наблюдаваме регулярност в доставките и разпределението, но независимо от това доста често се променя информацията по отношение на количества и конкретна дата, която ЕК и съответните производители предоставят на държавите-членки, но виждаме вече, че всяка седмица има доставки и навлизаме в един нов етап", категоричен бе Кирилов.

"Нагласите на хората се променят изключително динамично. Това което наблюдавахме към месец октомври беше между 30-35%. Виждаме, че това се увеличава, все още е голям делът на колебаещите се, но именно тук е и ролята на здравните институции, както и медиите, да се създаде една обективна информационна кампания, така че всеки сам за себе си в консултация с медицинския специалист да вземе решение", смята директорът на Агенцията по лекарствата.

"Очаква се и седмият договор на ЕК да бъде финализиран, като общото количество, което България може да закупи по тези договори надвишава 18 милиона дози и тъй като една от ваксините се очаква да бъде с еднодозов прием, така че ще има за над 10 милиона население - ще има достатъчно ваксини за цялото население", завърши Богдан Кирилов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!