София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Борел: Русия е отговорна за здравето на Навални

Борел подчерта, че ситуацията в Украйна е „много опасна“
39 сПолитика 192

Върховният представител на ЕС за външната политика Жосеп Борел заяви, че блокът държи Русия "отговорна" за здравето на затворения активист Алексей Навални.

"Вчера излязохме с изявление от името на 27-те държави-членки с молба към руските власти да осигурят здравеопазването, от което се нуждае. Те са отговорни за неговата безопасност", подчерта Борел, преди видеосреща на външните министри на ЕС.

Руската затворническа служба съобщи, че Навални, който е в третата седмица на гладна стачка, е преместен в болница за затворници.

Висшият дипломат на ЕС заяви, че неотдавнашното експулсиране на руски дипломати от Чехия поради подозрения, че руското разузнаване стои зад експлозиите в склада на боеприпаси през 2014 г., също ще бъде в дневния ред на срещата, както и натрупването на руски войски на украинската граница.

Борел подчерта, че ситуацията в Украйна е „много опасна“, добавяйки „призоваваме Русия да изтегли войските си от украинската граница“.

"Като цяло отношенията с Русия не се подобряват, а напротив, напрежението се увеличава на различни фронтове", подчерта той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!