Боряна Димитрова, социолог: Наблюдаваме хибридна картина в столицата

ГЕРБ печелят 12 столични района, Демократична България – 8, БСП - 1

3 месецаИзбори 2019 10

Социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ коментира тази сутрин резултатите от провелия се вчера втори тур на местния вот.

Стана ясно, че в момента данните на 100% показват разлика от 4.7 – 4.8% между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Димитрова заяви, че това е интересен феномен, от който прозират две неща.

„Първото, което наблюдаваме, това е мобилният вот на избирателите на Борис Бонев. Феноменът Бонев избуя броени дни преди първия тур на изборите. На втори тур много масирано и бързо избирателите на Бонев се върнаха при Мая Манолова“, обясни социологът.

„Вторият феномен – наблюдаваме избирателите на Демократична България, които са отишли на урните – една съществена част от тях не иска да признае, че са подкрепили Мая Манолова. Те го правят като форма на протестен вот. Те се притесняват да декларират своята подкрепа. В паралелното преброяване се видя ясно изразеният протестен вот“, допълни Димитрова.

Данните на ЦИК показват, че в 12 столични района печели ГЕРБ. 8 столични райони печели Демократична България. БСП взема само един район – Изгрев.

„На практика ДБ удвоява тежестта си. Това са хора, които бяха мотивирани да отидат до урните. 3 района са спечелени от независими кандидати – Панчарево, Младост и Кремиковци“, каза още Димитрова.

ОЩЕ ОТ Избори 2019

Георги Крушков: На изборите са гласували хора с фалшиви, но валидни ЕГН-та

Специалистът по фирмено разузнаване за проучването му за местния вот

2 месецаИзбори 2019

Фандъкова: Промяната не е просто лозунг

„Изборите бяха изключително тежки”

3 месецаИзбори 2019

Политолог: Тази година купеният вот надминава предишните

Мария Пиргова анализира местните избори и съпътстващите събития

3 месецаИзбори 2019

Мая Манолова иска касиране на изборите

Още трима кандидати на БСП за районни кметове ще внесат в ОИК своите жалби

3 месецаИзбори 2019