София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борисов към Медведев: България е входът към Европа

„Черно море трябва да остане море на мира“

Борисов към Медведев: България е входът към Европа

„Черно море трябва да остане море на мира“

9 месецаПолитика 10 Боряна РайчеваРуският премиер Дмитрий Медведев на среща с българския си колега Бойко Борисов в кулоарите на първия Каспийски икономически форум в Туркменистан го покани да обсъдят възможностите, които се отварят пред двете страни от съчетаването на потенциала на Черноморския и Каспийския региони.
„Посещението ви тук в Каспийския регион е доказателство за това, което вие и аз казахме днес, че можете да опитате да комбинирате както черноморското, така и каспийското измерение, особено ако то носи дивиденти за държавите и народите ни. Затова нека поговорим за това и някои други въпроси ", каза руският премиер в началото на срещата с Борисов.
Медведев отбеляза, че от мартното му посещение в България е минало малко време, но той изрази увереност, че срещата им тогава е дала тласък на двустранното сътрудничество.
От своя страна ръководителят на българското правителство изрази мнение, че участието на Медведев в Каспийския икономически форум гарантира успеха на това събитие.
"Този регион има огромни възможности, а България се намира от другата страна на Черно море и е като вход на европейския континент. Обикновено обсъждаме темата за газа, но имайте предвид, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилния транспорт, морският транспорт, това са сектори, които съществуват както в България, така и в Русия, и предполагат огромни възможности ", каза Борисов. Според него „Черно море трябва да остане морето на мира, търговията, туризма, транспортните връзки с участието на фериботи и яхти и газопроводи“.