София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борисов: При необходимост ще се ползват правителствените хеликоптери за болни от COVID-19

Министрите проведоха заседание
2 мЕвроком 433

При необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени. Това нареди премиерът Бойко Борисов по време на редовното онлайн заседание на Министерския съвет, съобщиха от Единния информационен портал COVID-19.

Борисов подчерта, че трябва да се разчита на личната отговорност на всеки един при спазването на противоепидемичните мерки, както и че е убеден, че българите ще го сторят.

Премиерът отбеляза още, че държави, които още в средата на октомври затвориха всичко, към днешна дата по отношение на епидемичната ситуация са по-зле от България.

В този контекст главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения - с 960 на сто хиляди, Белгия - с 950 на сто хиляди, Франция - 908 на сто хиляди.