София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Бойко Рашков: От един месец няма миграционен проблем в България

Министърът на вътрешните работи откри работна среща, посветена на въпроси, свързани с грижите за непридружени деца – чужденци на територията на страната ни
7 сПолитика 225 Христина Владимирова

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков откри работна среща, посветена на въпроси, свързани с грижите за непридружени деца – чужденци на територията на страната ни, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В рамките на формата експерти от Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика направиха преглед на ангажиментите при прилагането на утвърдения Координационен механизъм за взаимодействие между институциите и организациите при случаи на непридружени деца или разделени от семействата си деца – чужденци, намиращи се на територията на Република България, включително децата, търсещи и/или получили международна закрила. 

„Миграционният поток към държавите от ЕС, включително и към нашата страна, през последните години е причина за създаването на целева група – непридружени деца, пребиваващи на територията на страната“, каза Рашков. 

„В резултат на съвместната дейност на МВР и МТСП – ведомствата, които работят по гарантирането на правата на тази уязвима група – са реализирани промени в законодателството, регламентиращи както правните действия, така и установяването на децата у нас“, отбеляза той пред участниците в работната среща.

Бойко Рашков високо оцени усилията, които служителите полагат в своята ежедневна работа предвид многобройните предизвикателства. В този смисъл отбеляза и активните действия на МВР във връзка с миграционния натиск. „С цената на огромни усилия, отделяне на кадрови ресурс и изпращането му на зелена граница постигнахме нещо, което не е постигано досега – от един месец няма миграционен проблем в България“, съобщи той. 

Ефективното взаимодействие като ключова предпоставка за постигане на общата цел – опазване на децата, открои заместник-министърът на вътрешните работи Таня Райчева. Тя припомни, че по разработване на координационен механизъм се работи от 2016 г., а финализирането му сега ще улесни работата на ангажираните институции. 

„За по-малко от месец с Координационния механизъм успяхме да постигнем точната формула. За първи път, благодарение и на настояването на министър Рашков, се създава такъв режим на действие, при който двете системи работят синхронизирано и без забавяне“, отбеляза заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. 

За осигуряване на своевременна закрила на 18 април т.г. беше приет Координационен механизъм за взаимодействие между институциите и организациите за случаите на непридружени лица или разделени семейства, лица чужденци, намиращи се на територията на България или търсещи и получили международна закрила – приоритет, поставен от Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ във връзка с кризата в Украйна, който страната ни изпълни. Този модел на съвместна работа ще гарантира успех в осигуряването на необходимата закрила и защита. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!