София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Божанков: Ако някой не иска България да има правителство, това е президентът

"А инструментът, за да няма правителство, е прокуратурата"

6 мПолитика 1448

Ако някой не иска България да има правителство, това е президентът. А инструментът, за да няма правителство, е прокуратурата.

Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

"Изглежда, че за пореден път държавното обвинение е по-скоро играч в политическия процес, отколкото независим държавен орган. Президентът в прав текст излезе от конституционната рамка. Той би трябвало да съдейства и да е онзи медиатор, който да полага всички усилия, независимо дали е първи, втори или трети мандат, България да има правителство. Че Радев работи за поредното служебно правителство не е тайна, но не го беше заявявал така директно. За него Конституцията е някакъв досаден декор, изглежда. Атаките от президентството не са спирали, но това е техният връх", подчерта Божанков.

"Президентът е чувал и по-страшни разговори, но не е бил така впечатлен. Сега обаче е силно притеснен, когато трябва да връчи мандат и България най-сетне да има редовно проевропейско правителство. Имаме ясен план какво да правим в следващите месеци. Нови избори не дават решение. Те биха дали още гориво на президентската република и повече тежест на партии като "Възраждане". Този мандат е единственият път пред България и ще направим всичко възможно, за да го реализираме", посочи още Явор Божанков.