София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Броят на случаите на коронавирус в света надхвърли 60 милиона

Инфекцията се разпространява все по-бързо
5 мЕвроком 125

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус достигна 60 милиона в сряда, като скоростта на новите случаи се ускорява и Съединените щати отчетоха рекорден брой хоспитализации. Това сочи публиакция на Ройтерс.

Длъжностни лица в Съединените щати, най-тежко засегнатата страна в света, призоваха американците да останат вкъщи за предстоящия празник на Деня на благодарността поради скачащия брой пациенти с COVID-19. Според агенцията, въз основа на официални изявления, Съединените щати са регистрирали милион нови случая на COVID-19 за по-малко от седмица, като общият брой на случаите в Америка е над 12,5 милиона, а броят на жертвите е 260 000.

Анализът на данните от Ройтерс показа, че броят на новите инфекции нараства бързо в световен мащаб. Отне само 17 дни, за да достигнат 60 милиона от 50 милиона случая. Преди това бяха необходими три седмици, за да скочат с 10 милиона. Около 580 000 случая на заболяването са докладвани по света всеки ден през последната седмица, а около половината от всички инфекции от началото на пандемията са докладвани през последните 70 дни.

В Европа са регистрирани милион нови инфекции само за пет дни, надхвърляйки 16 милиона, включително 365 000 смъртни случая. Правителствата в цяла Европа се борят да наложат ограничения върху обществения живот. В същото време националната изолация в Англия трябва да приключи следващата седмица, а Германия, Испания и Италия обявиха ограничения за периода на коледните празници, включително ограничаване на събиранията на групи граждани у дома.