Начало Новини Предавания На живо

БСП вика Борисов утре в НС заради винетките

"Това е транспортна криза"

БСП вика Борисов утре в НС заради винетките

"Това е транспортна криза"

3 месецаПолитика 18 Мирослав Митков


Искаме утре министър-председателят да дойде за изслушване в парламента за винетките.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията.

Нинова обясни, че колегите ѝ от ГЕРБ са внесли искане за изслушване на Петя Аврамова.

"Въвеждането на тол системата е поредният провал на правителството на Борисов. Знаете какво напрежение има в цялата страна. Това е една нова криза, в този случай вече в транспорта. Протестират хората не само от населените места около София, но и в Пловдив, Русе и други областни центрове и големи градове. Внесохме искане утре министър-председателят Борисов да се яви в парламента и под формата на изслушване на отговори на въпросите на притеснените хора.

Причината да се стигне тук е некомпетентност и икономически интереси, за които трябва да плащат хората с ниски доходи. Какви са фактите. Решение на Министерски съвет е определило пътищата, за които трябва да се плащат винетки. Не е г-жа Аврамова, не е АПИ.
АПИ изпълнява това решение и слагат рамки с камери по пътищата. Започват да снимат и да глобяват в изпълнение на решение на Министерски съвет", каза още Нинова.

По думите ѝ вместо премиерът да отмени решението на правителството, премиерът праща шефа на АПИ като глашатай. Според нея пътят е да се отмени решението на Министерски съвет. „Следва нов проблем - кой ще поеме разходите за тези отсечки. За пореден път се опитват да прехвърлят отговорността на общините, но те нямат предвиден бюджет за това. Ние от 6 месеца предупреждаваме какво ще се случи и няколко пъти предлагаме алтернативни решения", допълни още Нинова.