София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Българчета участват за 6-ти път в състезание на НАСА

Провежда се в 160 града в цял свят

12:07 ч. 21.10.2018 г.Общество 19

За шести пореден път България  участва в най-големия хекатон в света NASA International Space Apps Challenge. Целта на състезанието е  разработване на иновативни технологични решения с отворен код за подобряване живота на планетата Земя и Космоса. 
 
Тази година в събитието, в което участие могат да вземат жители на 160 града от цял свят, без ограничение във  възрастта, гостува на София, Бургас, Русе и Пловдив. Домакин на състезанието в столицата стана Техническия университет, чиято сграда  прие десетките развълнувани млади хора, дошли да се включат в битката за наградите.
 
Въоръжен с именно тази вяра за сбъдването на най-смелите си мечти днес беше и отборът на Георги, Иван и Станимир- ученици от 10 и 12 клас на Националната природоматематичска гимназия, които само за две седмици успяват да създадат своя проект, с който вярват, че ще променят живота в Космоса и на Земята.
 
А въпросът защо вместо да играят на компютърни игри като връстниците си, използват времето си, за да изобретяват пред тях не стои.
 
За да мотивира още повече всички участници в България, на състезанието в София присъстваше лично ръководителят на програмата Space Apps Challenge в НАСА- д-р Дейвид Грийн, който сподели повече за усилията на НАСа в посока на това да се грижим по-добре за планетата, на която живеем.