София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Българските превозвачи на протест в Страсбург

Недоволни са от условията в пакета "Мобилност
пропускане

Българските превозвачи на протест в Страсбург

Недоволни са от условията в пакета "Мобилност

1 годинаОбщество 20 Боряна Райчева


Българските превозвачи се вдигат на протест в Страсбург и в София заради пакета “Мобилност“. В сряда над 200 представители на  бранша с жива верига ще блокират Европейския парламент в Страсбург, ако в понеделник в дневният ред бъде включено гласуването на пакета“Макрон“. Превозвачите заплашиха да палят автомобили пред Европарламента и с камиони да блокират пътища в Страсбуг, ако новите мерки влязат в сила. Към тях ще се  присъединят и колегите им от Румъния, Полша, Унгария и Литва.  

„Самолетът вече е осигурен. Излитаме 110 души за Страсбург. Отделно от това наши колеги ще пътуват с автомобили и автобуси. Румънците са осигурили два самолета. Така че поне 500 човека ще бъдем под прозорците на евродепутатите.  Включително и чрез запалване на автомобили, включително и чрез блокиране на предприятия, които са на западноевропейски инвеститори. Ние няма да се оставим по този начин да бъдем третирани като втора категория хора”, заяви Йордан Арабаджиев - председател на Асоциацията на международните превозвачи.

„За пореден път ставаме свидетели на една икономическа война, която се води срещу България, но с политически средства”, каза Ангел Траков - председател на Съюза на международните превозвачи.

Демонстрацията у нас също ще се състои на 27 март, като участниците ще организират и протестно шествие, което ще завърши пред сградата на Европейската комисия.

Организаторите на протеста посочват, че той е наложителен, защото приемането на Пакет "Мобилност" застрашава българската икономика. Според родните превозвачи той е средство за унищожаване на икономиките на периферните европейски държави и за ограничаване на достъпа до вътрешния пазар.

Те са категорични, че ще отстояват правата си до край и ако е необходимо, дори ще започнат инициатива за излизането на България от Европейския съюз.

Припомняме, само преди дни стана ясно, че българските превозвачи готвят нов протест срещу Пакета "Мобилност" в Страсбург. Причината е възможността пакетът да влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП следващата сряда.