София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Цацаров: Цветан Василев е участвал в руския шпионски сюжет

Прокуратурата излезе с обвинения срещу бившия шеф на КТБ

15:38 ч. 10.09.2019 г.Правосъдие 37

На брифинг в МВР без право на журналистически въпроси обвинител №1 и заместникът му Иван Гешев дадоха повече подробности по случая, като обявиха и че избягалият в Белград бивш собственик на КТБ Цветан Василев е имал участие в схемата, като е предлагал контролирани от него активи да отидат в руски ръце или да се използват за финансиране на цялата кампания.

Главния прокурор Сотир Цацаров специално отбеляза, че при разследването на престъпление против финансовата и кредитната система (вероятно се визира случаят с КТБ-б.р.) е било установено пране на пари и меропрития на ДАНС по линия на финансовото разузнаване са показали, че част от трансферите са от лице, ръководещи чуждестранни организации с интереси в българския обществен и политически живот.

Става дума за базираните в Русия Общество „Двуглав орел” и Руския институт за стратегически изследвания (известен у нас покрай бившия си председател ген. Леонид Решетников – б.р.), с ръководителите на които Николай Малинов се срещал често, за да дава информация и да получава задачи срещу парични суми, според разследващите. Те били оформени през договор, сключен с контролирано от Малинов дружество, в който имало клаузи за поверителност.

Заместник-главния прокурор Иван Гешев посочи, че всичко това не може да стане без икономическа основа, като, по думите му, в докладната записка е имало пасаж за „безвъзмездно прехвърляне на активи за половин млрд. евро” от обвиняемия Цветан Василев към считания за близък до Кремъл едър бизнесмен Константин Малофеев. В тази връзка е и документ, за който се твърди, че е написано на руски предложение от Василев относно продажба на предприятия, осигуряващи 9% от БВП на България.