София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Цацаров: Натискът върху БНР не е от премиера Борисов

Изслушват главния прокурор за казуса около националното радио
пропускане

Цацаров: Натискът върху БНР не е от премиера Борисов

Изслушват главния прокурор за казуса около националното радио

8 месецаОбщество 24 Боряна Райчева


Конфликтът е бил на професионална основа, а не на лична основа. Става въпрос, че дадена новина не е пусната, коя е ще бъде ясно по-нататък. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си във Временнната анектна комисия за натискът върху БНР.

Попитах го дали натискът идва от номинираният или от главният прокурор", т.е. от мен - "На което той каза: "Обадиха ми се четирима души, - ти ги познаваш, не мога да ти кажа", цитира Цацаров отново обясненията на Великова за разговор между нея и Костов. "Малко по-долу в обясненията става ясно, че и лицето, от което идва този натиск не е и министър-председателят", каза още Цацаров.

"Значи няма яснота по простата причина, че генералният директор на радиото категорично отрича такъв разговор, имам предвид разговор въобще на такава тема да се е провеждал", каза още Цацаров.

Обяснение, че разговор на такава тема е провеждан дава Силвия Великова. Цацаров цитира показанията на Силвия Великова: "Костов отговори: "Дразнят се като те слушат". Попитах го кой се дразни, той отговори, че няма да ми каже, но се дразнят от начина, по който коментирам порцедурата по избор на главен прокурор.

В прокуратурата по темата „БНР“ са се развили общо 5 сюжетни линии - това обяви пред депутатите от комисията Цацаров.

Разследващите ще проведат очна ставка между генералния директор на БНР Светослав Костов и директора на техниката Пламен Костов, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който днес бе изслушан във временната анкетна комисия, която нищи казуса със замлъкването на програма „Хоризонт“.

Причината – двамата са дали напълно различни показания по случая, в които според Цацаров има „крещящо разминаване“. Според Пламен Костов причината сигналът на програмата да бъде спрян за няколко часа на 13 септември е единствено нареждане на генералния директор по телефона. Според показанията му пред прокуратурата той е отговорил, че това е „пълно безумие“, на което Светослав Костов му е заявил: „изпълнявай“.