София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

ЧЕРНА ГОДИШНИНА: 99 години от кървавия атентат в "Света Неделя"

при атентата загиват 134 души, а ранените са около 500

2 месецаОбщество 28

В столичния катедралния храм „Св. Неделя“ беше отслужена панихида за жертвите от тежкия атентат, извършен на този ден през 1925 година.

Богослужбата беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“, ставрофорен иконом Кирил Попов, ставрофорен иконом Николай Цурев, иконом Петър Славов, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев, йеродякон Поликарп и дякон Юлиан Периклиев.

На 16 април 1925 г., един трагичен Велик четвъртък, на опелото на убития два дни по-рано ген. Константин Георгиев следва нов терористичен акт – при атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си и така броят на жертвите надхвърля 200. Сред тях са и мнозина представители на стария български национален елит, много от загиналите са невинни жени и деца. Атентатът е извършен от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия (БКП), взривили покрива на църквата „Св. Неделя“ в София.

В словото си след траурното богослужение епископ Поликарп каза: „Помолихме се Бог да прости загиналите, както и починалите от раните си след атентата. Молим се също така този зловещ атентат, който се счита за най-голямото посегателство в нашата история, никога повече да не бъде извършван. Молим се Бог да дава вразумление на всички, които искат да постигнат своите цели с меч, да постигат всичко с добър пример, с братолюбие, с доверие. Онези комунисти тогава оскверниха най-святото, вярата и човешкия живот, за жалост след няколко десетилетия цяла България бе обгърната в този мрак, в който човешкия живот не се зачиташе, нито човешките дела, нито вярата на човека. За жалост всички ние се променяме според времената и често забравяме онова, което е отминало, за да приемем онова, което ни се предлага, а то е с цената на кръв, убийства, на злобни дела, които човек сам по себе си не може да понесе. Когато си спомняме за този акт на агресия и убийство в този храм, спомняме си и Божията милост, с която Той дава на всички нужното за спасение и вечен живот, но и дава на всеки шанса да му се отворят очите и да вижда онова, което е невидимо, за да преуспява. Нека молейки се за душите от терористичния акт в храма преди 99 години и за благоденствието на света, да се помолим особено за онези, които ръководят човешките множества – да знаят, както е написано в Свещеното Писание: „От Господа е дадена властта и силата от Вишния…“. Това е необходимо всеки да има, като мерило за своите действия, защото всички ценности са за доброто преуспяване на човека, човешкото същество, човешката душа, за неговия ум и разум. Нека Бог да снизходи над всеки един от нас и да се молим това никога да не се повтаря. Тези посегателства върху човешкото достойнство и християнската вяра, храма и светините, от тогава не са секнали. Дори тази нощ бе осквернен гробът на Светейшия ни отец Неофит, както в събота имаше атентат, така и днес. Това означава едно, че нито ние като духовенство, нито институциите в света си вършат добре работата. Защото е необходимо и потребно да се учи този народ, да се пази този народ, да се лекува този народ от неговите духовни рани, от неговите телесни и психически рани. И ако днес, в 21-ви век, в това развито и преразвито общество се случват такива ситуации, означава, че всички имаме много работа и отговорност пред целия ни народ. Нека Бог да вразумява всички, да ни пази и закриля и да прости всички починали! Вечна и блажена памет“.

След панихидата бе отслужен трисагий пред гроба на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Епископ Поликарп преля с вино гроба и каза: „Бог да прости Негово Светейшество, а всички ние да взимаме пример от неговия духовен опит и да подражаваме на добрите му дела“.