София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Честит празник, неблагодарници!"

Арт акция в Докторската градина за 09.09

"Честит празник, неблагодарници!"

Арт акция в Докторската градина за 09.09

9 месецаКултура 9 Боряна Райчева


Водата в един от фонтаните в Докторската градина в столицата беше оцветена в червено. Върху бял чаршаф е изписано “9 септември 1944 г. Честит празник, неблагодарници”. Арт провокацията е рожба на скулптора Андрей Врабчев. Той коментира, че идеята му е да предизвика размисъл относно събитията, настъпили след тази дата. Артистът ги нарича “кървава баня" и смята, че датата не трябва да фалшифицира и да бъде представяна като антифашистка борба.

В комунистическата историография датата 9 септември 1944 г. първоначално се определя като „народно въстание“. На тази дата е извършен военен преврат, свалено е правителството на Константин Муравиев, което управлява едва седмица. Още предния ден започва навлизането на червената армия на българска територия. На власт идва правителството на Отечествения фронт
.
“Цялото българско общество трябва да е наясно с тази дата и случилото се след нея, защото не може да се постигне помирение между хората заради тези събития и винаги ще стои като някаква делителна линия”, заяви Врабчев.

Скулпторът коментира и предизвикалата остри критики изложба на Руското посолство в България, чийто рекламен плакат в социалните мрежи първоначално беше озаглавен "Освобождаването на България".
“Направо ни нарекоха неблагодарни и ни казаха, че едва ли не трябва да празнуваме", каза още Врабчев.